Vad är sportarmband?

Last modified date

Man kan säga att sportarmband är ett samlingsnamn för olika typer av digitala armband i samband med träning. Vanligast är aktivitetsarmband, sportklockor och smartwatch. Skillnaden mellan dessa varierar beroende på vilka funktioner de erbjuder och givetvis skillnad i pris.

Ett aktivitetsarmband är vanligtvis billigare än en sportklocka och finns i flera olika prisklasser. Det här är en bra investering för alla som vill komma igång med någon form av träning eller motion. Normalfunktionerna brukar bestå av stegräknare samt mätning av sömnkvaliteten. Fördelen med aktivitetsarmband, förutom ett lägre pris, är att de vanligtvis har ganska lång batteritid samt en snygg design som passar de flesta. Ett aktivitetsarmband kan användas dygnet runt (även under natten) för att mäta din aktivitet. De allra flesta använder armbanden för motion och träning under promenaden, joggning eller på gymmet. För dig som tränar ofta och är i god hälsa räcker det vanligtvis att skaffa ett aktivitetsarmband med grundfunktionerna som dessutom är relativt billiga. För dig som vill ha bättre kontroll på din hälsa och få ut mer information från din tracker är det en bra idé att investera i en mer avancerad modell. Det finns en del funktioner som kanske inte just du behöver såsom GPS vilket kan dra ner på kostnaden. Det kan tilläggas att de flesta av dessa armband är fullt vattentäta. Beroende på tillverkare finns det dessutom möjlighet att skaffa extra tillbehör som kan vara värdefulla för träningen.

Skillnaden mellan aktivitetsarmband och sportklockor är ganska liten och flytande men man kan generellt säga att sportklockor vanligtvis är något mer avancerade och kan vara lite större. En sportklocka är tillverkad för just träning och sport och elitidrottare prioriterar vanligtvis att skaffa sig en bra sportklocka. Det finns olika specialprogram för bland annat simning, löpning, cykling samt även skidåkning. En del sportklockar har en inbyggd pulsmätare medan andra sportklockor mäter pulsen exakt med en sensor som fästs runt bröstet. Vanligtvis är sportklockor ett första val för de som lever ett mycket aktivt liv bland annat eftersom de är både damm- och vattentäta. Det finns flera olika modeller med varierande funktioner och prislappar. För den som mestadels vill hålla kontroll på träningen och veta hur långt du cyklat eller sprungit är bästa valet en enklare sportklocka. För den som tränar ofta och vill hålla statistik samt följa utvecklingen är en mer avancerad sportklocka ett bättre val.

Smartwatch är en klocka som har utrustats med massor av smarta funktioner som är lika dem du har i din mobil. Med en smartwatch kan du läsa mejl, ringa eller skicka SMS men du kan också (beroende på vilken modell du har) skaffa appar för att kontrollera vädret, läsa Facebook eller spela spel. Givetvis finns det även appar för träning (och sömn) vilket gör att en smartwatch kan ha samma funktioner som ett aktivitetsarmband eller sportklocka. En smartwatch är alltså en klocka där du både kan läsa mejl och få de funktioner du behöver för träning och motion.

ivadmin