Vad är sportarmband?

Välj rätt armbandVälj rätt armband

För- och nackdelarFör- och nackdelar

Vad är sportarmband?

Man kan säga att sportarmband är ett samlingsnamn för olika typer av digitala armband i samband med träning. Vanligast är aktivitetsarmband, sportklockor och smartwatch. Skillnaden mellan dessa varierar beroende på vilka funktioner de erbjuder och givetvis skillnad i pris.

Ett aktivitetsarmband är vanligtvis billigare än en sportklocka och finns i flera olika prisklasser. Det här är en bra investering för alla som vill komma igång med någon form av träning eller motion. Normalfunktionerna brukar bestå av stegräknare samt mätning av sömnkvaliteten. Fördelen med aktivitetsarmband, förutom ett lägre pris, är att de vanligtvis har ganska lång batteritid samt en snygg design som passar de flesta. Ett aktivitetsarmband kan användas dygnet runt (även under natten) för att mäta din aktivitet. De allra flesta använder armbanden för motion och träning under promenaden, joggning eller på gymmet. För dig som tränar ofta och är i god hälsa räcker det vanligtvis att skaffa ett aktivitetsarmband med grundfunktionerna som dessutom är relativt billiga. För dig som vill ha bättre kontroll på din hälsa och få ut mer information från din tracker är det en bra idé att investera i en mer avancerad modell. Det finns en del funktioner som kanske inte just du behöver såsom GPS vilket kan dra ner på kostnaden. Det kan tilläggas att de flesta av dessa armband är fullt vattentäta. Beroende på tillverkare finns det dessutom möjlighet att skaffa extra tillbehör som kan vara värdefulla för träningen.

Skillnaden mellan aktivitetsarmband och sportklockor är ganska liten och flytande men man kan generellt säga att sportklockor vanligtvis är något mer avancerade och kan vara lite större. En sportklocka är tillverkad för just träning och sport och elitidrottare prioriterar vanligtvis att skaffa sig en bra sportklocka. Det finns olika specialprogram för bland annat simning, löpning, cykling samt även skidåkning. En del sportklockar har en inbyggd pulsmätare medan andra sportklockor mäter pulsen exakt med en sensor som fästs runt bröstet. Vanligtvis är sportklockor ett första val för de som lever ett mycket aktivt liv bland annat eftersom de är både damm- och vattentäta. Det finns flera olika modeller med varierande funktioner och prislappar. För den som mestadels vill hålla kontroll på träningen och veta hur långt du cyklat eller sprungit är bästa valet en enklare sportklocka. För den som tränar ofta och vill hålla statistik samt följa utvecklingen är en mer avancerad sportklocka ett bättre val.

Smartwatch är en klocka som har utrustats med massor av smarta funktioner som är lika dem du har i din mobil. Med en smartwatch kan du läsa mejl, ringa eller skicka SMS men du kan också (beroende på vilken modell du har) skaffa appar för att kontrollera vädret, läsa Facebook eller spela spel. Givetvis finns det även appar för träning (och sömn) vilket gör att en smartwatch kan ha samma funktioner som ett aktivitetsarmband eller sportklocka. En smartwatch är alltså en klocka där du både kan läsa mejl och få de funktioner du behöver för träning och motion.

Hur används ett aktivitetsarmband?

Ett aktivitetsarmband kommer att följa alla dina rörelser under hela din dag och/eller natt. Den mäter distans, antal steg, kaloriförbrukning och sömnkvalitet och överför dessa data till din dator eller smartphone och ger dig en god insyn i din hälsa. Kärt barn har många namn och aktivitetsarmband kallas för allt från smartband till träningsarmband. Oavsett namnet är ett aktivitetsarmbandet ett bra sätt att starta en sundare livsstil och för att hålla bättre kontroll på din träning och motion. Kanske man kan säga att ett aktivitetsarmband fungerar lite som en personlig hälsocoach. Många modellar har även pushnotiser som kommer att tala om för dig när du suttit stilla under en lång tid och behöver röra på dig.

Ett aktivitetsarmband har en primär funktion att mäta puls och hur mycket du motionerar, tränar och rör på dig. Det är ett enkelt och smidigt sätt att få bra kontroll över träningen och även hälsan för den delen. I dag är många aktivitetsarmband väldigt avancerade och skillnaden är därför relativt stor gällande priset beroende på vilka funktioner armbandet har. Andra skillnader är batteritid samt kompabilitet med Samsung eller Apple.

I och med att tekniken går framåt i rasande fart blir aktivitetsarmbanden mer avancerade. En del aktivitetsarmband kan bland annat användas som alarm. Antigen via armbandets egna funktion eller när du synkroniserar armbandet med alarmet i din smartphone.

Genom en app, till exempel Samsung Health kan du via Bluetooth koppla ditt aktivitetsarmband till mobilen. Många modeller av aktivitetsarmband ger möjlighet att kunna ta emot direktnotifikationer, via Bluetooth, när du får ett SMS eller ett samtal. Du kan läsa ditt SMS direkt på armbandet och kan även se vem som ringt. Det finns möjlighet att ställa in armbandet på vibration när du får ett SMS eller samtal.

En uppskattad funktion hos de avancerade aktivitetsarmbanden är att du kan spela musik, spotify, direkt från armbandet. Det innebär att du inte behöver använda mobilen för att kunna spela musik under träningen utan bara behöver använda ditt aktivitetsarmband, både bekvämt och smidigt.

Som vanligt gäller det att titta på olika saker som är viktiga. Förutom batteritid gäller det att se till att aktivitetsarmbandet är kompatibelt med det operativsystem, Apple iOS eller Android, som du använder. Idag fungerar de flesta armbanden med bägge systemen men det är alltid bra att kontrollera först.

Olika funktioner

Aktivitetsarmbandets viktigaste funktioner är att mäta hur du rör dig med stegmätaren samt mätning av din puls och hjärtfrekvens under intensiva träningspass. De mer avancerade modellerna klarar att även mäta din vilopuls, snittpuls, maxpuls och VO2-max. Samtliga av dessa kommer att tala om för dig hur bra din kondition verkligen är. Det kan tilläggas att VO2-max är max volym syre som konsumeras per minut samt per kilo kroppsvikt vid max prestation. När konditionsnivån förbättras bör VO2-max öka.

Aktivitetsarmbandet kan analysera din sömn och kommer att ge en rapport efter en natts sömn om hur länge och bra du sovit. Eftersom det är viktigt att sova bra och tillräckligt länge för ditt välmående kan sömnanalysen vara ett värdefullt hjälpmedel. Ett aktivitetsarmband mäter hur länge du sover och det är när du ligger stilla som mätningen sker. Det innebär också att om du ligger stilla men inte sover kommer det också med i mätningen. Det betyder att mätningen kanske inte alltid är hundraprocentig men ger dock en mer exakt mätning än mobilappar. Mätningen av sömnkvaliteten baseras på antal gånger du vänder och vrider på dig när du sover.

Med hjälp av stegmätarens data kan aktivitetsarmbandet beräkna antal kalorier du bör har förbränt under ett träningspass. På ett mer avancerat aktivitetsarmband kan du även knappa in antal kalorier du ätit. Kom i håg att detta endast är en beräknad förbrukning av kalorier och har en felmarginal på runt 25 till 50 procent. Det finns däremot många andra goda fördelar med en kaloriräknare eftersom den ger en bra och god fingervisning om hur mycket kalorier du förbrukar och gör det lättare att nå ditt mål.

GPS funktionen uppskattas av många som tränar utomhus eftersom de kan se hur de sprang senast och exempelvis återskapa den bästa rutten (dessutom kan man tävla med sin tidigare tid).

Varför behövs ett aktivitetsarmband?

Med hjälp av ett aktivitetsarmband kan du lättare förbättra hälsan och ha bättre kontroll över din träning. För dig som vill förbättra konditionen ger ett aktivitetsarmband många fördelar eftersom det kommer att ge dig en uppmaning att röra på dig när du varit inaktiv under en lång tid. Du har till exempel suttit flera timmar vid en dator eller liknande och armbandet kommer alltså att säga till dig att det är dags att röra på dig. Det här är en funktion som de flesta modellerna har.

Ett aktivitetsarmband kan vara till stor hjälp för dig som vill gå ner i vikt och kommer att göra det betydligt enklare att kontrollera kaloriförbrukningen. En del armband har dessutom funktioner som kommer att ge rådgivning för träning. En stor fördel med just aktivitetsarmband är att de har en snygg och smidig utformning och är vanligtvis mycket mindre och mer slimmade än en pulsklocka. Det finns även möjlighet att köpa till extra armband hos vissa tillverkare av olika material och i olika färger.

Du kan även använda aktivitetsarmband när du simmar eftersom de vanligen är vattenresistenta. Däremot skiljer sig modellerna åt när det gäller hur djupt du kan dyka med armbandet.

Hitta rätt sportarmband

För dig som vill skaffa ett aktivitetsarmband eller en sportklocka kan det vara svårt att välja. Ett bra tips är att först tänka igenom hur du kommer att använda aktivitetsarmbandet eller sportklockan, vilka funktioner du verkligen behöver och hur din budget ser ut. När du känner att du har det ganska klart för dig är det alltid ett plus att läsa igenom några bäst i test som vanligtvis har god information att ge läsaren.

För att kunna välja det armband eller klocka som passar dig och dina behov bäst bör armbandet ha de funktioner som fungerar med den sport, motion eller träning som du utför.

Standardfunktionerna i ett aktivitetsarmband är bland annat puls, distans, antal steg (och kilometer) som du gått. Det finns ytterligare funktioner som du kan behöva fundera på om de är viktiga för just din träning och behov.

Passformen är viktig eftersom sensorn på aktivitetsarmbandet måste ligga nära handleden för att ge korrekta mätningar. Det är också viktigt att armbandet eller klockan sitter bekvämt på din arm och att dess längd och passform är bra för dig. Många aktivitetsarmband kan justeras och har en design för att sitta bekvämt och slätt på din handled. De flesta armband är dessutom väldigt lätta för att kunna användas under natten utan att störa din sömn.

För- och nackdelar med aktivitetsarmband

Det finns väldigt många fördelar med ett aktivitetsarmband eller sportklocka eftersom de effektivt och enkelt hjälper dig att förbättra din kondition och hälsa. För dig som önskar att gå ner i vikt, få bättre kondition eller bättre kontroll över din träning är detta ett fantastiskt hjälpmedel. Många armband har dessutom en push funktion som helt enkelt kommer att pusha dig till förmån för din träning och motion. Den här funktionen kommer i olika varianter men vanligast är att göra dig uppmärksam på att du suttit stilla för länge genom att pipa eller liknande. Många kanske inte är medvetna om att något så enkelt som att regelbundet promenera i vanlig gång takt bränner kalorier och är väldigt hälsosamt. Du behöver inte vara en atlet för att motionera och ett aktivitetsarmband gör dig mer motiverad och träningen mer effektivt.

Dagens aktivitetsarmband har med den nya tekniken blivit oerhört avancerade. De kan ”kommunicera” med din smartphone och du kan få information om vem som ringt, läsa SMS och så vidare direkt på armbandet. Det innebär att när det ringer på mobilen under ett träningspass behöver du inte avbryta och springa till mobilen utan kan istället ta en titt på ditt aktivitetsarmband.

Finns det egentligen några nackdelar med aktivitetsarmband eller sportklockor? En nackdel är att de har blivit oerhört populära vilket inneburit att mindre bra varumärken kommer ut med sina modeller som saknar kvalitet. Dessa armband eller klockor håller som sagt en lägre kvalitet och kan ge opålitlig information vilket motverkar hela syftet med ett armband eller klocka. De är inte heller alltid billigare än de erkänt bra aktivitetsarmbanden eller sportklockorna av kvalitet.

För- och nackdelar med GPS

För dig som utövar många olika former av träning och som dessutom vill ha bättre kontroll på träningsresultatet är ett aktivitetsarmband eller en sportklocka perfekt. Klockan eller armbandet kommer att hjälpa dig med träningen med allt från pulsmätning, sömnmätning, kaloriförbrukning och mycket mer. Helt enkelt en liten personlig träningscoach på handleden. De kanske viktigaste funktionerna i en sportklocka är pulsmätaren samt GPS.

För att ha kontroll över vilken puls du har under träningen när din kropp jobbar är sportklockor utrustade med en pulsmätare. De allra flesta sportklockorna kommer att mäta din puls konstant (dygnet runt) via en inbyggd optisk pulsmätare.

Armbandet eller klockans GPS kommer att kartlägga din rörelse oavsett om du cyklar eller springer. Den kommer även att kartlägga din distans, genomsnittshastighet och maxhastighet. Din prestation kan följas i realtid av GPS:en när du lägger upp en rutt med Google Maps. Det finns många fördelar med en inbyggd GPS som dessutom inte påverkar sportklockans eller aktivitetsarmbandets storlek. En nackdelen är att priset för klockan eller armbandet kan bli högt och en annan nackdel är att den drar en hel del batteri. Alternativ till en inbyggd GPS är att skaffa ett separat GPS (tillbehör) som ansluts till ditt armband eller klocka.

Du får gärna kontakta oss här om du har frågor eller vill ha mer information.

Allt du behöver veta om sportarmband – sportarmbandet.seAllt du behöver veta om sportarmband – sportarmbandet.se

kalle